Sposoby parzenia kawy

2016-07-04
Sposoby parzenia kawy

Smak kawy zależy od wielu czynników. Na jej smak ma wpływ każdy wcześniejszy etap - od sposobu uprawy roślin, z których jest pozyskiwane ziarno, przez zbiory, zabezpieczenie ziaren, wypalanie, przechowywanie, po proces mielenia i parzenia.

Różne sposoby parzenia kawy dają odmienne efekty w postaci smaku, mocy i aromatu naparu. Trzeba również pamiętać o należytym przechowywaniu otwartej paczki. Kawa mielona wyjątkowo szybko wietrzeje, dlatego najlepiej trzymać ją w szczelnym opakowaniu, bez dostępu powietrza. Najlepsza jest kawa ziarnista, którą mieli się bezpośrednio przed parzeniem.



Sposoby przygotowywania naparu:

Kawa ?po turecku?

Niektórzy mylą prawdziwą kawę po turecku ze zwykłą ?zalewajką?, którą robimy sobie na szybko w domu. Do przygotowania tej prawdziwej służy specjalny tygielek, najczęściej mosiężny lub miedziany. Tygielek posiada długą rączkę - jest to uchwyt, który jest określany mianem ?ibriq?. Do tego sposobu potrzebna jest kawa mielona bardzo drobno, której tekstura przypomina wręcz proszek. Kawę należy wsypać do naczynia (można dodać także cukier), zalać zimną wodą, a następnie kilkukrotnie podgrzewać. Ważne jest, aby napar nie zaczął się gotować. Po zakończeniu podgrzewania należy dodać odrobinę zimnej wody, dzięki której fusy opadną na dno. Tak przygotowany wywar doskonale nadaje się do mieszania z różnymi dodatkami i przyprawami, np. cynamonem.

kawa ziarnista

Parzenie w kawiarce

Kawiarka jest również nazywana kafetierą. To niewielkie naczynie, które składa się z kilku części, ale ma bardzo prostą budowę. Dolną część naczynia wypełnia się zimną wodą, nad którą jest umieszczone sitko z kawą. Nad sitkiem znajduje się drugi pojemnik, w którym gromadzi się napar. Tak przygotowaną kawiarkę umieszcza się na kuchence. Wrzątek przechodzi powoli przez sitko z mieszanką, a gotowy napar zbiera się w górnym zbiorniku. Kawa z kafetiery przypomina bardzo w smaku napar z otrzymany z ekspresu ciśnieniowego - jest mocny, aromatyczny i świetnie nadaje się do samodzielnego picia, jak i mieszania z mlekiem.

parzenie kawy mielonej

Ekspres ciśnieniowy

Parzenie kawy za pomocą ekspresu jest przede wszystkim bardzo wygodne, ponieważ nie wymaga od właściciela nadmiernego zaangażowania. Parzenie odbywa się tutaj w sposób automatyczny, np. urządzenie samo określa czas parzenia. Niektóre modele posiadają dodatkową funkcję, dzięki której możemy samodzielnie określić moc naparu. Ekspres umożliwia uzyskanie bardzo aromatycznego, mocnego w smaku espresso. Wrząca woda w ekspresie przechodzi pod wysokim ciśnieniem przez sitko z drobno mieloną kawą. Ten krótki, acz intensywny kontakt pozwala wydobyć z mieszanki cały potencjał smakowy i bogaty aromat, a także uzyskać przyjemną, aksamitną cremę. Espresso świetnie nadaje się zarówno do samodzielnego picia, jak i przygotowywania kaw mlecznych.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel