Poradnik kawosza

Jak wybrać dobrą kawę?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jej wybitni znawcy przez wiele lat zbierają doświadczenie i wiedzę na temat uprawy, ziaren, odmian i mieszanek. Aby wybrać dobrą kawę, trzeba posiadać podstawowe wiadomości o tym szlachetnym napoju. Wszystkim początkującym przyda się garść niezbędnych informacji o kawie, mieszankach i wpływie jakości na cenę.

 

Gatunki kawy

Dwa podstawowe gatunki kawowca, jakie uprawia się na świecie to Robusta i Arabika. Obie rośliny występują w postaci różnych odmian, które mają nieco inny smak i właściwości.

kawa mielona

Zobacz, jakie kawy mielone są dostępne w sklepie DomKawy.pl

 

Robusta jest dość odporna na trudne warunki klimatyczne, uprawia się ją w niższych partiach gór. Jej smak jest wyrazisty, dość ostry. Robusta odpowiada za gorzkawy posmak naparu, a także za podwyższoną zawartość kofeiny. Bardziej wymagająca jest za to Arabika. Uprawia się ją w ciepłym klimacie, głównie w Afryce i Ameryce Południowej, gdzie panuje tropikalny klimat. Arabika wymaga żyznej gleby, źle znosi stałą ekspozycję na słońce. Ziarna Arabiki są uważane za szlachetniejsze ze względu na delikatny smak i ładny wygląd ziaren. Oba gatunki mają swoich zwolenników, zależy to oczywiście od osobistych preferencji smakowych.

 

Jaką mieszankę wybrać?

Najwięcej plantacji na świecie to uprawy Arabiki (ok. 80%). Pozostałe 20% należy do Robusty. Ziarna są mieszane ze sobą w różnych proporcjach, często z przewagą jednej odmiany. Jak obie odmiany wpływają na smak kompozycji?

  • 100% Arabiki - kawa ma łagodny smak, bez goryczki za to z wyraźnie wyczuwalną kwasowością, charakteryzuje się dość niską zawartością kofeiny, nie posiada cremy,
  • mieszanka Arabiki i Robusty - druga odmiana wprowadza do naparu gorzki posmak oraz większą zawartość kofeiny,
  • przewaga Robusty - napar jest mocny, o gorzkawym posmaku, bardzo aromatyczny i posiada trwałą cremę. Idealna do przyrządzania espresso, dlatego kawa ziarnista z dużą zawartością Robusty cieszy się ogromnym powodzeniem wśród Włochów, którzy utożsamiają się właśnie z mocnym espresso.

kawa ziarnista

Sprawdź ofertę kaw ziarnistych w sklepie DomKawy.pl

 

Osoby, które lubią łagodny smak kawy, a także cierpią na dolegliwości ze strony układu pokarmowego powinny raczej wybierać kompozycje stworzone z różnych odmian Arabiki.

 

Cena a jakość

Rozbieżność cenowa kawy jest bardzo duża. Nie możemy się łudzić, że najtańsza kawa mielona z marketu będzie miała dobrą jakość. Smak ziaren zależy od sposobu uprawy kawowca i warunków jego dojrzewania. Bardziej korzystne tereny są oczywiście droższe, co już na wstępie podwyższa cenę ziaren. Do tego dochodzi jakość gleby, nasłonecznienie, temperatura, opady itd. Im bardziej „dopieszczona” i dofinansowana uprawa, tym lepszy smak ziaren, a co za tym idzie wyższa cena mieszanki.

Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel