Kawowy zawrót głowy, czyli o sposobach serwowania kaw

2016-08-22
Kawowy zawrót głowy, czyli o sposobach serwowania kaw
Kawa jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych i lubianych napojów na całym świecie. Doczekała się wielu wariacji, które powstają w zależności od danego państwa, regionu i lokalnego gustu mieszkańców. W Europie to Włochy są uważane za prawdziwy raj dla smakoszy kawy, ale i u nas nie brakuje lokali, które serwują doskonałą kawę.

Przygotowywanie określonego rodzaju kawy zawsze rozpoczyna się od parzenia espresso - prawdziwego, mocnego, aromatycznego i o głębokim smaku. Najlepsza do tego jest kawa ziarnista, którą wsypuje się do młynka zamontowanego w ekspresie ciśnieniowym. Nie wszystkie ekspresy posiadają tę funkcję ? w takim wypadku sprawdzi się również kawa mielona.

Rodzaje napojów przygotowywanych na bazie espresso:

  • Caffe Latte - espresso z dodatkiem spienionego mleka, zazwyczaj przyrządzane w proporcji 1:3,
  • Cappuccino - prawdziwe cappuccino przygotowuje się z połączenia espresso ze spienionym mlekiem, ale w dużo mniejszej ilości niż w przypadku Caffe Latte. Na powierzchni napoju unosi się mleczna pianka,
  • Macchiato - to mocne, wyraziste espresso z małym dodatkiem pianki mlecznej,
  • Mocha - kawa z dodatkiem mleka o aromacie czekolady,
  • Frappe - bardzo popularny napój w letnich kawiarenkach. Frappe to espresso zmiksowane z lodami (najczęściej waniliowymi lub śmietankowymi) oraz kostkami lodu. Często serwowana jest z różnymi dodatkami, np. syropami lub bitą śmietaną,
  • Coretto - kawa z dodatkiem likieru,
  • Espresso con Panna - kawa podobna nieco do macchiato, ale tutaj zamiast mleka dodaje się odrobinę bitej śmietany.
Ekspres do kawy Jura C65 Impressa
Ekspres do kawy Jura, dzięki dyszy do spieniania mleka, pozwoli łatwo przyrządzić tradycyjne cappuccino


Kawa ma różnie swoje odmiany charakterystyczne dla danego kraju. O tych odmiennościach możemy przekonać się przeglądając kartę w lokalnych kawiarniach:
  • Caffe Americano - bardzo popularna w Ameryce, jest to espresso z dodatkiem gorącej wody. Kawa jest mniej intensywna w smaku, jej moc można regulować w zależności od ilości wody,
  • Cortado - chętnie przyrządzana w Portugalii, Hiszpanii oraz w krajach Ameryki Południowej. To espresso zmieszane z mlekiem w stosunku 1:1 lub 1:2,
  • Cafe con Leche - hiszpański napój bardzo podobny do Latte - to mieszanka mocnego naparu z podgrzanym mlekiem. Napar nie musi być przygotowywany w ekspresie, wystarczy do tego kawa mielona i wrzątek z czajnika,
  • Irish Coffe - kawa chętnie serwowana w irlandzkich knajpkach. To połączenie espresso, whiskey, bitej śmietany oraz brązowego cukru trzcinowego,
  • Caffe Breve - to amerykańska odmiana Latte. Tutaj jednak mleko jest wymieszane ze śmietanką w proporcji 1:1, dopiero potem pienione i dodawane do espresso,
  • Cafe au Lait - francuska odmiana Latte. Kawa jest połączeniem espresso lub americano ze spienionym, podgrzanym mlekiem (proporcje 1:1). Francuzi uwielbiają pić ją do śniadania.
Ekspres do kawy Jura Micro 9
Dzięki ekspresom do kawy przygotujesz zarówno aromatyczne espresso, jak i apetyczne latte macchiato

Nowoczesne rozwiązania stosowane przez producentów współczesnych ekspresów do kawy pozwalają na szybkie przygotowanie wielu specjałów kawowych. Dostępne w naszym sklepie ekspresy do kawy Jura są wielofunkcyjne i pozwalają na przyrządzenie kawy z dodatkiem pianki mlecznej w różnych wariantach.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel