Kawowy savoir-vivre

2016-08-05
Kawowy savoir-vivre
Na wakacjach we Włoszech zamawiasz po obiedzie do deseru cappuccino, a kelner dziwnie się na Ciebie patrzy? Nigdy nie pijesz słodzonej kawy i taką też chcesz zamówić w Turcji, a tubylcy ze stolika obok zaczynają się śmiać? Jako że wakacje w pełni i może zdarzy Ci się odwiedzić kilka zagranicznych miejsc, postanowiliśmy przygotować dla Ciebie mini-poradnik, byś nie słyszał śmiechu tubylców i nie widział rozbawionego kelnera.

Ciao, Italia!


O jakim kraju myślimy, jeśli chodzi o kawę? Oczywiście o słonecznej i radosnej Italii! Wiadome jest, że Włosi z uczuciem podchodzą do każdej czynności, która może uczynić ich życie La Dolce Vita - słodkim życiem. A co innego pasuje do słodkiej napoleonki czy croissanta na śniadanie jak wyborne cappuccino? To właśnie cappuccino na bazie espresso z kawy mielonej jest zwyczajowo pitym rano do słodkiego śniadania napojem. Kawa pita jest we Włoszech aż do nocy. Biada jednak temu, kto cappuccino czy caffe latte zamówi po południu - oprócz śniadania zamawiaj tylko espresso.

kawa mielona Pellini
Do sporządzenia tradycyjnego włoskiego espresso
idealnie nada się kawa mielona Pellini

Po irlandzku z procentami


Irlandia do najcieplejszych krajów nie należy, dlatego też w latach 40. XX wieku Irlandczycy wpadli na pomysł jak rozgrzać - siebie i turystów. Irlandzka whiskey, czarna mocna kawa mielona, cukier i bita śmietana to zdaniem wielu najlepsze możliwe serwowanie niebiańskiego napoju. Będąc w Irlandii i prosząc dla siebie i rodziny ?Trzy prawdziwie irlandzkie kawy!?, nie zdziw się, jeśli kelner patrząc na Twoją nastoletnią córkę spyta o dowód. Uczulamy - irlandzka whiskey jest wyjątkowo mocna, więc nie pij jej na śniadanie.

?Kawę mamy we krwi - od dziecka!?


Brazylia to najsłynniejszy z importerów kawy na świecie - nie dziwi nas więc fakt, że kultura picia kawy w Brazylii jest bardzo silna. Kawę tam podaje się już od najmłodszych lat. Zanim więc oburzysz się na głos, dlaczego Brazylijka podaje swojemu kilkuletniemu dziecku czarną kawę, zapamiętaj - to po prostu Brazylia! Tradycyjna brazylijska kawa przypomina włoskie espresso. Różnicą jest czas parzenia. Kawa ziarnista gotowana jest już razem z cukrem przez długi czas i dopiero później się ją serwuje. Intensywna, mocna i słodka.

Arabskie picie kawy


Kraje arabskie, przede wszystkim Turcja, najdłużej celebrują picie kawy. To okazja do spotkań z przyjaciółmi i rodziną, co więcej, sam proces parzenia jest o wiele dłuższy niż w innych krajach. Kawa mielona jest razem z cukrem gotowana aż trzy razy i dopiero później rozlewana. Jej picie wiąże się z wieloma rytuałami. Przede wszystkim nalewanie zaczyna się od najstarszych, radzimy więc nie rzucać się z filiżanką, jeśli masz mniej niż 80 lat. Pamiętaj również filiżankę trzymać wyłącznie w prawej dłoni i odłożyć ją dopiero, kiedy skończysz pić.

kawa mielona parzona tradycyjnie po turecku
kawa mielona parzona po turecku

Teraz możesz już śmiało jeździć po świecie z pełną, kulturową świadomością kawy.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel