Kawa w letniej odsłonie - czy latem warto pić kawę i w jakiej postaci?

2016-07-25
Kawa w letniej odsłonie - czy latem warto pić kawę i w jakiej postaci?
Gorąca i rozgrzewająca kawa jest pierwszą myślą, kiedy wracamy z dworu zimową porą. Co jednak, kiedy jest lato, a my mamy ochotę na kawę? W dzisiejszym wpisie przekonamy Was, że nawet latem - i to upalnym - warto wypić filiżankę kawy.


Frappuj jak Grecy


W sezonie letnim kawiarnie zasypują nas licznymi propozycjami tzw. frappe - czyli mrożonej kawy mielonej podawanej zwykle z gałką lodów czy nawet bitą śmietaną. Podawana na totalnym wypasie posiada słodkie syropy czy pokruszoną czekoladę lub ciasteczka. Z powodzeniem może być serwowana w ramach popołudniowego deseru. Kawa mrożona jest więc najczęściej wybieraną, kiedy słodkie soki czy bezsmakowa woda przestają wystarczać. Schłodzony kawowy napój jest również idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie wyobrażają sobie zjeść popołudniowe ciastko bez wypicia kawy, co w lecie może być dla niektórych problematyczne.

kawa na upalne dni
Pomysł picia mrożonej kawy narodził się w Grecji - niekoniecznie tej starożytnej - jako odpowiedź na gorące powietrze, a co za tym idzie, potrzebę schłodzenia ciała i obudzenia umysłu do pracy. Tradycyjna mrożona kawa grecka to kilka jej rodzajów. Ta bez cukru to sketo, półsłodka nazywana jest metrio, a ta dla fanów cukru - gliko. Podawana może być z mlekiem (me gala), jak i bez (choriz gala). W Serbii do kawy mrożonej dostaniesz lody. Będąc w Bułgarii upewnij się, że nie dostaniesz jej tradycyjnej, bułgarskiej wersji. Zamiast wody zaleją kawę mieloną coca-colą!


Picie gorącej kawy ochładza!


Nasze organizmy nie przepadają za terapiami szokowymi, dlatego też uważa się, że picie mocno schłodzonych napojów przy czterdziestostopniowym upale nie ochłodzi nas w upalne dni. Wręcz przeciwnie - nasze ciało zacznie wytwarzać więcej energii by nas ocieplić.

Naukowcy stwierdzili, iż w upalne dni powinno się pić? gorące napoje. Nie wahaj się więc zaparzyć swoją ulubioną kawę i pić tak, jak zimową porą. Okazuje się, że gorący napój podwyższa temperaturę ciała zbliżając ją do tej, panującej na dworze. Skutkiem jest mniejsze odczuwanie gorącej temperatury! Nasz organizm podobnie reaguje na ostre potrawy jak chilli. Może więc warto pomyśleć o gorącej kawie z dodatkiem chilli? Prawdopodobnie zadziała lepiej niż kawa mrożona. Sprawdzicie?

Kawa ziarnista Lavazza
Kawa ziarnista Lavazza idealna do zrobienia espresso pod frappe

Bez względu więc na to, czy będzie to kawa mielona na zimno czy kawa ziarnista na gorąco, jedno jest pewne - picie kawy latem to naturalne pobudzenie z ospałej atmosfery, którego nam wszystkim zwykle wtedy brakuje. Poza tym, kto potrafiłby zrezygnować z tego niebiańskiego smaku na tyle miesięcy w roku? My na pewno nie!
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel