Jak wybrać kawę do ekspresu?

2016-09-19
Jak wybrać kawę do ekspresu?

Mieszanki do przyrządzania espresso używane do ekspresów automatycznych są wypalane ok. 20 min. w temperaturze maksymalnej 230 stopni Celsjusza. Dzięki temu, że proces prażenia pozwala na zachowanie większej ilości cukrów, w smaku kawy nie doświadczymy zbyt wiele goryczki. Ziarna kawy do ekspresów przelewowych natomiast wypala się w piecach działających na bazie obiegu gorącego powietrza, a następnie chłodzi z użyciem pary wodnej. W rezultacie kawy te wydają się bardziej kwaśne w smaku.

Kawa ziarnista czy mielona?

Zanim zdecydujecie się na konkretną markę, najpierw musicie wybrać, czy do Waszego ekspresu bardziej nadaje się kawa ziarnista czy mielona. Automatyczne ekspresy ciśnieniowe zwykle wyposażone są w młynek do mielenia ziaren, dlatego jeśli należymy do koneserów lub po aromatyczny napój sięgamy rzadziej, dobrym wyborem będzie kawa ziarnista. Przeważnie młynki w automatach posiadają dodatkowo różne grubości mielenia. W przypadku ekspresów nie posiadających funkcji mielenia ziaren, można wykorzystać kawę mieloną lub rozdrobnić ziarna w osobnym młynku, bezpośrednio przed ich zaparzeniem. Można też zmielić porcję kawy, jednak warto dobrać taką ilość, którą zużyjemy w ciągu kilku dni, aby zminimalizować ryzyko zwietrzenia kawy i utraty przez nią smaku.

kawa ziarnista Lavazza Qualita oro

Do przyrządzania kawy w ekspresie sprawdzi się kawa ziarnista Lavazza

 

Pamiętajmy jednak, aby do ekspresów automatycznych nie wsypywać kawy aromatyzowanej, ponieważ użyte do wyrobu tego rodzaju napojów oleje tworzą osad na młynku, który może być przyczyną uszkodzeń sprzętu.

100% arabika czy mieszanka z robustą?

Nie ma jednej recepty na to, który gatunek będzie pasował do ekspresu. Wszystko zależy tak naprawdę od naszych preferencji smakowych. Espresso zaparzone z "czystej" arabiki powinno zadowolić wielbicieli kawy aromatycznej, o lekko oleistym posmaku oraz delikatnej piance. Natomiast robusta przypadnie do gustu tym, którzy oczekują od kawy dużej zawartości kofeiny (w robuście jest jej 2-3 razy więcej niż w arabice), wyrazistego smaku oraz grubszej warstwy cremy, czyli pianki wytrącającej się na powierzchni espresso.

kawa ziarnista


Mieszanki arabiki i robusty dają więc szerszy wachlarz smaków aniżeli te dwa gatunki kawy w czystej postaci. Najbardziej znane mieszanki kaw pochodzą z Włoch, jednak co region, to inne proporcje między gatunkami kawy. Np. na północy Italii pilnuje się, aby zawartość robusty nie przekraczała 30%, podczas gdy południe (Neapol, Sycylia) stawia na wyrazisty smak, hojnie dodając robusty do mieszanki - nawet ponad 50%.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel