Jak przechowywać kawę, by na długo zachowała świeżość?

2016-10-10
Jak przechowywać kawę, by na długo zachowała świeżość?
Powietrze, wilgoć, wysoka temperatura oraz światło to czynniki, które psują kawę. Aby móc cieszyć się aromatem i smakiem kawy, należy przechowywać ją w odpowiedni sposób. Zastosowanie się do kilku wskazówek zapobiegnie zwietrzeniu kawy i pozwoli zachować jej cenne właściwości.

Szczelnie zamknięta

Utrzymanie walorów smakowych kawy nie wynika wyłącznie z warunków uprawy kawowca, odmian ziaren oraz ich palenia, ale również ze sposobów przechowywania. Kawa lubi być trzymana w ciemnych, chłodnych i suchych miejscach.

Kawa
Kawa mielona przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku
na dłużej zachowa swoje walory smakowe


Niezależnie od tego, czy jest to kawa ziarnista czy mielona, należy trzymać ją w hermetycznie zamkniętym pojemniku, do którego nie dostanie się światło ani powietrze, ani wilgoć. Zamiast przesypywać kawę z oryginalnych opakowań, lepiej spiąć je klamrą i tak zabezpieczone umieścić w pojemniku. Odradzamy w tym wypadku metalowe pojemniki, ponieważ mogą źle wpływać na smak, zamiast nich można wybrać szklane (ale potem chowając je do szafy) lub ceramiczne. Fabryczne opakowania zwykle są wykonane z materiałów nie przepuszczających powietrza oraz wyposażone są w drobne wentyle, które pozwalają kawie na odprowadzanie naturalnie przez nią wydzielanych oparów (jeśli nie miałyby one ujścia, mogłyby nawet rozerwać torebkę). Kawę najlepiej trzymać w szafce lub w spiżarni, gdzie nie narazimy jej na kontakt ze światłem słonecznym ani obcymi, intensywnymi zapachami.


Nie miel na zapas


Aromat i smak kawy zaparzonej bezpośrednio po zmieleniu jest nie do przecenienia, dlatego, jeśli chcesz się nimi rozkoszować, zawsze rozdrabniaj ziarna w takiej ilości, którą jesteś w stanie zużyć od razu. Bowiem najlepsze walory kawy, w tym olejki eteryczne uwalniają się w momencie mielenia ziaren. Jeżeli rozdrobnione ziarna będą niewłaściwie przechowywane, mogą stracić aromat już po godzinie od ich zmielenia! Przy dobrze zabezpieczonej kawie, walory smakowe mogą utrzymać się nawet ok. 2 tygodni.

Kawa mielona Marcafe Dec
Hermetyczne opakowanie, w którym sprzedawana jest kawa mielona
chroni ją od światła i wilgoci


Z daleka od lodówki


Ani kawa mielona, ani ziarnista nie tolerują niskich temperatur. Trzymanie jej w lodówce lub zamrażalniku spowoduje, że procesy metaboliczne zachodzące w produkcie ulegną spowolnieniu, a olejki eteryczne zostaną zneutralizowane, innymi słowy - kawa straci smak i aromat. Zamiast sobie swoistych zapachów, może za to pochłaniać aromaty innych artykułów przechowywanych w chłodziarce, co znacznie obniży jakość naparu. Ponadto niskie temperatury narażają kawę na działanie wilgoci (skraplanie).

Warto zadbać o właściwy sposób przechowywania kawy, ponieważ odpowiednie "obchodzenie" się z nią pozwoli z każdą kolejną filiżanką małą czarnej rozkoszować się jej smakiem i pełnym aromatem.
Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel