Jak prawidłowo zaparzać kawę w kafetierce?

2016-10-18
Jak prawidłowo zaparzać kawę w kafetierce?
Kawiarka, moka, kafetierka, makinetka - różne nazwy, to samo działanie. Uwielbiana przez Włochów, jest prostą alternatywą dla ekspresów. To sposób na profesjonalne przyrządzenie espresso w domowych warunkach. Wydaje się banalnie proste, ale nadal popełnia się błędy przy zaparzaniu kawy w kafetierce. Radzimy jak zrobić to dobrze.

Budowa i działanie kawiarki


Do wyrobu moki używa się najczęściej aluminium lub stali. Klasyczna kawiarka zbudowana jest z:
  • dolnego zbiornika z zaworkiem bezpieczeństwa - tutaj wlewa się wodę
  • sitka z lejkiem - tutaj wsypuje się zmieloną kawę
  • górnego naczynia z filtrem i uszczelką - tu zbiera się zaparzona kawa

Jak wygląda proces zaparzania kawy w makinetce? Woda z dolnego naczynia w wyniku podgrzania zostaje wypchnięta do górnego zbiornika przez wytworzoną pod ciśnieniem parę, przechodzi przez sitko z kawą. W ten sposób tworzy się napar, który pojawia się w górnym naczyniu.


Kawiarka do zaparzania kawy mielonej
Kawiarka służy do zaparzania kawy pod ciśnieniem


Instrukcja zaparzania


Chociaż producenci podają, aby do dolnego zbiornika wlać zimną wodę, my polecamy napełnić naczynie ciepłą wodą z czajnika, dzięki czemu napar uzyskamy szybciej i unikniemy ryzyka "przepalenia" kawy. Pamiętajmy przy napełnianiu, aby ilość cieczy pozostała pod linią wyznaczoną przez zawór bezpieczeństwa. Kolejny krok to nasypanie kawy do sitka - zawsze do pełna, czyli równo z rantem, w przeciwnym wypadku ryzykujemy otrzymanie zbyt słabego, wodnistego naparu. Kawy nie ubijamy jak w przypadku ekspresów.

Jeśli do zaparzania służy nam kawa mielona, wybierzmy kawę do zaparzania w kawiarkach, o średnim stopniu zmielenia i zazwyczaj średnim stopniu palenia. Kawa drobno mielona okaże się cierpka i gorzka w smaku oraz może zatkać otwory w sitku, natomiast grube mielenie spowoduje problemy z całkowitym zaparzeniem. Jeśli nie wiemy, która kawa nadaje się do zaparzania w makinetce, szukajmy opakowań z grafiką przedstawiającą kawiarkę lub oznaczeniem "moka".

Po nasypaniu zmielonej kawy, oczyszczamy rant z drobinek, aby zabezpieczyć uszczelkę przed szybszym zużywaniem oraz zapewnić urządzeniu szczelność i odpowiednie ciśnienie podczas zaparzania. Następnie umieszczamy górny zbiornik na rancie i zakręcamy kawiarkę za korpus, nie za rączkę - aby jej nie złamać. Kawiarkę stawiamy na najmniejszym palniku kuchenki* i rozkręcamy płomień, uważając na to, aby pokrywał dno urządzenia, a nie palił jego boki. Jak tylko kawa się zaparzy, zdejmujemy ją z palnika, by nie doprowadzić kawy do zagotowania. Tak przygotowany napar można rozlewać do filiżanek.

Kaw mielona illy Moka Kaw mielona Pellini Espresso Tradizionale Kawa mielona New York Macinato Moka
Do zaparzania w kawiarkach służy kawa mielona o średnim stopniu zmielenia i palenia 

*Uwaga! Jeśli posiadacie płytę indukcyjną, upewnijcie się, że Wasza kawiarka może być na niej używana (właściwy opis na opakowaniu, są to kawiarki stalowe).
Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel