Dylemat kawosza: kawa ziarnista czy mielona?

2016-09-26
Dylemat kawosza: kawa ziarnista czy mielona?
Oto odwieczny problem, przed którym stoją smakosze kawy, zwłaszcza na początku swojej przygody z bogactwem smaku, jakie daje ten aromatyczny napój. Żeby odpowiedzieć sobie na pytanie, która forma kawy jest najlepsza: w ziarnach czy mielona, trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, w tym nasze preferencje oraz możliwości sprzętowe.


Smak zamknięty w ziarnach


Kawa ziarnista długo zachowuje swoje własności aromatyczne i smakowe, również podczas jej przechowywania, pod warunkiem, że robi się to w szczelnych pojemnikach, bez dostępu do promieni słonecznych i powietrza.
Jeśli skłaniamy się ku kawie ziarnistej, zastanówmy się, czy mamy odpowiedni sprzęt do jej zmielenia. Problem jest rozwiązany, gdy w naszej kuchni znajduje się automatyczny ekspres do kawy, ponieważ tenże fabrycznie ma wbudowany własny młynek. W innym przypadku, warto pomyśleć o zaopatrzeniu się w osobne narzędzie do mielenia kawy.


Wygoda używania


Kawa mielona to opcja dla osób, które nie posiadają odpowiedniego urządzenia do rozdrobnienia ziaren przed ich zaparzeniem. Taki typ kawy to również oszczędność czasu, jaki spędziłyby one na mieleniu. Ponadto kawa mielona jest najlepszym wyborem, gdy planujemy wyjazd, a mamy ograniczony bagaż i nie możemy pozwolić sobie na zabranie ze sobą młynka.

Kolejną zaletą gotowej rozdrobnionej mieszanki jest to, że producenci proponują nam kawy dopasowane swoim stopniem mielenia pod konkretne urządzenia, takich jak ekspres ciśnieniowy, przelewowy lub kawiarka.

Kawa mielona Pellini do kawiarek
Do zaparzania w kawiarce sprawdzi się np.
kawa mielona Pellini Espresso Superiore


Kawa mielona dostępna w sklepach jest hermetycznie pakowana, co ma za zadanie chronić ją przed utratą walorów aromatycznych i smakowych. Po otwarciu opakowania należy pamiętać, aby zamkniętą (najlepiej na klamrę) torebkę z kawą przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, np. w ceramicznym pojemniku czy słoiku, nie tylko ze względu na szybkość ulatniania się aromatu, ale także dlatego, że kawa mielona łatwo chłonie obce zapachy, które negatywnie wpływają na jej finalny smak.


W czym mielić kawę?


O ile nie dysponujemy ekspresem do kawy z funkcją mielenia ziaren, warto zaopatrzyć się w osobny młynek. W sklepach można kupić kilka jego rodzajów. W zależności od sposobu mielenia kawy wyróżniamy:
  • młynki ostrzowe - ich zaletą jest cena - niższa od młynków żarnowych, wadą - jakość mielenia: niestety mają one tendencję do przecinania ziaren kawy na niesymetryczne kawałki, w dodatku w trakcie mielenia kawa traci wiele ze swego aromatu na skutek podgrzewania temperatury podczas procesu mielenia.
  • młynki żarnowe - lepsze jakościowo od ostrzowych, ścierają ziarna, nie tnąc ich, w rezultacie ilość pozostałego pyłu kawowego jest znikoma. Posiadają kilka opcji grubości mielenia kawy, dopasowanych do sposobu przyrządzania naparu.

młynek do mielenia kawy ziarnistej

Młynki dzielimy także na:
  • młynki ręczne - to urządzenia wolnoobrotowe z korbką, które napędzane są siłą naszych mięśni.
  • młynki elektryczne - wygodny i szybki sposób na rozdrobnienie ziaren kawy, posiada kilka stopni zmielenia. Jest niestety droższy niż ręczny młynek.
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel