Arabica i Robusta - czyli dwie strony kawowego medalu

2016-09-08
Arabica i Robusta - czyli dwie strony kawowego medalu
Arabica i robusta to gatunki należące do czołówki światowych kaw, choć ich udział w globalnym rynku jest niesymetryczny - arabica stanowi ok. 70% produkcji, pozostałe 30% natomiast należy do robusty. Porównajmy te dwa najpowszechniejsze na świecie rodzaje kawy i sprawdźmy, jak mocno się one od siebie różnią.

Dwie kawy o różnych temperamentach


Arabika (coffea arabica) - osławiona najszlachetniejszą odmianą kawy jako jedyny gatunek jest "samowystarczalna" i nie potrzebuje żadnych domieszek do uzyskania wysokiej jakości ziaren. Robustę (coffea canephora), zwaną inaczej kawą kongijską, uważa się za mniej "nobliwą" od arabiki, daje też większą nutę goryczki w smaku.
Kawa ziarnista Lavazza 100% arabica
Kawa ziarnista Lavazza Pienaroma to przykład 100% arabiki

Pomimo tego że oba rodzaje wykazują duże różnice między sobą, w obrębie każdego z tych dwóch rodzajów występują rozmaite warianty, zależne od szerokości geograficznej, pod którą są uprawiane. Np. arabika ma swoją odmianę brazylijską, jeśli akurat rośnie w tym południowoamerykańskim kraju.
Pomimo wyraźnych odmienności pomiędzy arabiką i robustą, oba gatunki posiadają wspólny mianownik - obszar naturalnej ich uprawy rozciąga się pomiędzy Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Koziorożca, wyznaczając tzw. coffee belt.

Różnice międzygatunkowe


Pomiędzy najbardziej powszechnymi gatunkami kawy istnieje wiele różnic, które w rezultacie mają odzwierciedlenie w aromacie i smaku przyrządzanego z nich napoju.
Pierwsza z różnic wiąże się z historią odkrycia kaw - arabikę po raz pierwszy opisano w 1753 r., podczas gdy robusta czekała na objawienie się światu jeszcze blisko półtora wieku. Inna rozbieżność między gatunkami dotyczy miejsca i warunków ich uprawy. Podczas gdy arabika rośnie i rozwija się najlepiej na terenach górzystych (od 900 do 2000 m npm), dla robusty optymalna wysokość zawiera się w przedziale 0 - 700 m npm. Coffea arabica jest kapryśna i wymagająca w uprawie - idealny dla niej klimat to tropiki, z temperaturą między 15 a 30 stopni Celsjusza. Najlepszymi lokalizacjami dla plantacji arabiki są dziś: Brazylia, Afryka, Indie, Jawa i Sumatra. Robusta potrafi dojrzewać na glebie o nieco gorszej jakości, jednak wzrasta w warunkach wysokiej wilgotności, z uwagi na płytkie ukorzenienie. Dobrze radzi sobie w warunkach intensywnego nasłonecznienia. Robusta wykazuje większą odporność na choroby i szkodniki niż arabika, ponadto góruje nad swoją "siostrą" wydajnością - z około 1 ha uprawy można zebrać aż do 4 ton owoców kawy. Ten gatunek uprawiany jest m.in. w Brazylii, zachodniej Afryce, Wietnamie i Indiach.

Bardzo wyraźną różnicą między kawami jest zawartość kofeiny w ziarnach: w arabice wynosi ona od 0,8 - 1,4%, podczas gdy robusta jest nią "naszpikowana" w 1,7 - 4%!

Kawa mielona Kimbo Aroma Intenso
Kawa mielona Kimbo Aroma - mieszanka z przewagą robusty


Osobliwą cechą robusty, jakiej nie uświadczycie w arabice, jest crema, czyli charakterystyczna pianka, która wytrąca się na powierzchni kawy po zaparzeniu ziaren.

Poza arabiką i robustą, które opanowały globalny rynek i podbiły kubki smakowe koneserów aromatycznego naparu, do innych gatunków kaw zalicza się m.in. liberica oraz excelsa. Są to jednak bardzo niszowe rodzaje, stanowiące zaledwie 1% globalnych upraw. Mimo różnic między arabicą a robustą, producenci kaw potrafią łączyć ze sobą te dwa odmienne "charaktery", przynosząc nam różnorodne mieszanki, które zachwycają wachlarzem smaków.
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel