Blog

Dylemat kawosza: kawa ziarnista czy mielona?
Dylemat kawosza: kawa ziarnista czy mielona?

Oto odwieczny problem, przed którym stoją smakosze kawy, zwłaszcza na początku swojej przygody z bogactwem smaku, jakie daje ten aromatyczny napój. Żeby odpowiedzieć sobie na pytanie, która forma kawy jest najlepsza: w ziarnach czy mielona, trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, w tym nasze preferencje oraz możliwości sprzętowe.


Przeczytaj więcej
Jak wybrać kawę do ekspresu?
Jak wybrać kawę do ekspresu?

Jeśli jesteście smakoszami, to, jaką kawę sypiecie do ekspresu nie powinno być Wam obojętne. Ponieważ kawy przeznaczone do ekspresów przelewowych, ciśnieniowych, do parzenia w szklance i w kawiarce różnią się między sobą typem wypalania kawy, warto poświęcić chwilę uwagi i wybrać dla siebie odpowiednią kawę, aby móc cieszyć się pełnią smaku.


Przeczytaj więcej
Arabica i Robusta - czyli dwie strony kawowego medalu
Arabica i Robusta - czyli dwie strony kawowego medaluArabica i robusta to gatunki należące do czołówki światowych kaw, choć ich udział w globalnym rynku jest niesymetryczny - arabica stanowi ok. 70% produkcji, pozostałe 30% natomiast należy do robusty. Porównajmy te dwa najpowszechniejsze na świecie rodzaje kawy i sprawdźmy, jak mocno się one od siebie różnią.
Przeczytaj więcej
Jak czyścić ekspresy do kawy?
Jak czyścić ekspresy do kawy?Poranna i aromatyczna kawa z ekspresu skutecznie potrafi obudzić nawet największych śpiochów. Intensywny zapach kawy ziarnistej przywołuje najmilsze chwile i daje prawdziwy relaks oraz wytchnienie. Jednak, by ekspres służył nam jak najdłużej, powinniśmy pamiętać o jego odpowiedniej konserwacji i regularnym czyszczeniu - z naciskiem na systematyczność.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel